Bezienswaardigheden

omgeving obidos Obidos

Obidos is een klein vestigingsstadje boven op een heuvel met witte huisjes, volledig omgeven door hoge middeleeuwse muren die begroeid zijn met kleurrijke Bougainvillea planten. Het kasteel met zijn massieve toren is nu omgebouwd in een elegante Pousada. In de straatjes is het zeer gezellig. Vanaf de stadsmuur heb je niet alleen een spectaculair zicht op de oude stad, maar ook op de omgeving. Erg leuke is de hoofdstraat die je betreedt als je de grote poort doorgaat, met zijn prachtige blauwe wandtegels (Azulejos). De vele winkeltjes hebben allerlei handgemaakte en regionale artikelen te koop. Daarnaast zijn er veel restaurantjes en terrasjes waar je kunt genieten van typische Portugese gerechten. Op verschillende plekken kun je genieten van een glaasje Ginjinha. Deze likeur, gemaakt van morellen, is een typische drankje van Obidos wat veel wordt aangeboden en gedronken in vormpjes van chocolade. Buddha Eden Garden. Een wonderlijke beelden tuin in Bombarral. Toen de Taliban in 2001 enorme Boeddhabeelden in 203 Afghanistan hadden opgeblazen, besloot een rijke Portugese zakenman, José Bernardo, dat hij de wereld een plek vol vrede terug zou geven. Op een reusachtig landgoed “Quinta dos Loridos” overheersen de reusachtige Boeddhabeelden in een omgeving van olijf- en wijngaarden.  Inmiddels breidt de tuin zich ook uit met (moderne) kunst, vijvers en grasvelden. Een onverwachte ervaring op een unieke locatie.

abadiaAlcobaça

De plaats heeft de naam te danken aan 2 riviertjes die hier samenkomen de Alco en de Baça. Maar Alcobaça heeft zijn bekendheid gekregen door de grootste kerk van Portugal. de Mosteiro de Santa Maria.Ook liggen in dit klooster begraven Pedro, de zoon van Alfonso IV en zijn hofdame Ines Castro. Alfonso liet Ines doden maar na zijn dood liet Pedro Ines opgraven en kronen. Als gruwel gebaar dwong hij zijn of voor Ines te knielen en de hand van het lijk te kussen. Het Romeo en Julia verhaal van Portugal. Verder is er een gezellig park met terras, leuke winkeltjes, dagelijkse versmarkt en op maandag grote markt. waar u van alles kunt kopen, zoals keramiek en kleding. In Alcobaça is het centrum van fruitteelt en wijnbouw. Waarover u alles komt te weten in ’t wijnmuseum.

batalhaBatalha

In Batalha staat een van de grootste meesterwerken van de gotische bouwstijl ter wereld, het kloostercomplex Santa Maria da Victoria, met een lengte van 178 mtr en breedte van 137 mtr. De bouw ervan heeft 2 eeuwen in beslag genomen en in 1557 gestopt waardoor op een vleugel nog geen dak zit en u zo de blauwe hemel in kijkt… een bijzonder gezicht. Elke maandagmorgen is er een grote markt in Batalha. Vanuit deze regio komt de bevolking hier naartoe om kun inkopen te doen. Van sokken tot meubilair, van levende kippen tot groente en fruit!

omgeving fatimaFatima

De geschiedenis van Fatima hangt samen met de verschijning van Maria op 13 mei 1917. Op deze dag zagen drie kinderen, Lucia Santos, Jacinta Marta en Francesco, een vrouwelijke verschijning. Zij zei hen terug te komen naar deze plek voor de komende vijf maanden. Uiteindelijk hadden er zich op 13 oktober zo’n 70.000 pelgrims verzameld. Slechts een van de kinderen, Lucia, kreeg ’t geheim van Fatima te horen bij de laatste verschijning. het geheim bestond uit drie delen: een visioen van hel, een visioen van oorlog en de moord op een paus. Twee van de kinderen (Jacinta en Francesco) zijn jong gestorven en door Paus Johannes Paulus II heilig verklaard en begraven in de basiliek. Lucia is in 2005 overleden en in 2006 bijgeplaatst. Fatima is een bekend bedevaartsoord, deze plaats wordt het altaar van de wereld genoemd. Aan de rand van het plein de neo barokke basiliek. Het plein dat 2x zo groot is als ’t Sint Pietersplein in Rome wordt in de maanden mei en oktober door duizenden pelgrims bezocht, zij herdenken de verschijning van Maria. Tijdens de nachtmis verlichten duizenden kaarsen het plein en in de laatste dienst wordt het maria beeld uitgezwaaid met witte zakdoekjes.

TomarTomar

Tomar, waar ooit de Orde van de Tempeliers was gevestigd, is een charmante stad met een groot nartistieke en culturele rijkdom. Het visitekaartje van de stad, het klooster Convento de Cristo, is een van de belangrijkste Portugese bouwwerken uit de renaissance. Neem genoeg tijd om het klooster te bezoeken en enkele schatten te ontdekken, zoals de afbeeldingen op het renaissanceportaal, de symboliek van het manuelijnse venster van de kapittelzaal, de architectonisch details van de kloostergang Claustro Principal en de bijgebouwen die werden gebruikt voor de rituelen van de Tempeliers.

Rio Maior

De Salinas of zoutpannen liggen aan de voet van de Serra dos Candeeiros. Het zout wordt er nog steeds op ambachtelijke wijze gewonnen en opgeslagen zoals 8 eeuwen geleden. De zoutmijn is breed en diep, gevoed door een ondergrondse bron.

lissabonLissabon

Lissabon (Lisboa in het Portugees) is de hoofdstad en de grootste stad van Portugal. De agglomeratie telt zo’n 2.900.000 inwoners. De stad ligt in het westen van het Iberisch Schiereiland op de rechteroever van de Taag, op korte afstand van de Atlantische Oceaan, in de streek Estremadura. Lissabon is de meest westelijke grote stad en hoofdstad van continentaal Europa. De kleurrijke hoofdstad van Portugal heeft meer te bieden dan het geweldige klimaat. Lissabon is de stad van Fado muziek, azulejos, overheerlijke pasteitjes van Belem en de museumwaardige gele trams die nog trots dienst doen in de smalle, sfeervolle straatjes.