Het Venetië van Portugal

‘Aveiro, het Venetië van Portugal

Deze fotogenieke stad met haar kanalen, platte bootjes en bruggetjes doet men denken aan Venetië. In het stadscentrum zijn veel fraaie betegelde art-nouveau huizen te vinden. De stad ligt gelegen aan een laguna de Ria de Aveiro en de Atlantische Oceaan en heeft de stad zich op economisch gebied goed ontwikkeld. Aveiro staat bekend om zijn zoutpannen, porselein fabrieken, aardewerk ateliers en conservenindustrie. Aan het strand van Aveiro staan kleurrijke strandtenten op wielen.

De slanke, kleurrijke boten die vroeger dienden om algen en zeewier uit de Ria te halen, worden nu gebruikt voor toeristische boottochten. U kunt de stad ook moeiteloos te voet bezoeken want alles is vlak. Wie van fietsen houdt, kan gebruik maken van de ”bugas” –fietsen die door de gemeente Aveiro gratis ter beschikking worden gesteld.

Een van de symbolen van de stad is een zoetigheid op basis van eieren en suiker – de “ovos moles”, die worden verkocht in kleine houten vaatjes of omhuld met een laagje hostiedeeg in verschillende formaten. Maar voor we aan de zoetigheden beginnen, kunnen we onze honger stillen met heerlijke gerechten uit de zee, zoals zeevruchten, gegrilde vis of vissoep (caldeirada) en het typische palinggerecht dat wordt geserveerd als soep of escabeche.

In de buurt
In de buurt van Aveiro zijn er verschillende plaatsen die een bezoek waard zijn. U kunt de Ria met de boot oversteken, tussen de zoutpannen varen en het witte zout bewonderen dat in de zomer in de vorm van piramides in de zon ligt te drogen. Aan de andere kant, op ongeveer 15 minuten afstand, ligt het natuurreservaat Reserva Natural das Dunas de São Jacinto met bijna ongerepte stranden.

Wie houdt van de drukte, kan in zuidelijke richting verder rijden tot aan het strand Praia da Barra, waar zich de hoogste vuurtoren van Portugal bevindt, of tot de Costa Nova, bekend voor zijn gestreepte huisjes. Niet ver hier vandaan ligt Ílhavo, van oudsher een vissersstadje, waarvan getuigenissen zijn te vinden in het Museu Marítimo (maritieme museum).

Ontdek meer

Copyright 2024. All Rights Reserved. Casa Entre Praias.