Ontdek de grootste kerk van Portugal

In Alcobaça staat de grootste kerk van Portugal. De Mosteiro de Santa Maria. Ook liggen in dit klooster Pedro, de zoon van Alfonso IV en zijn hofdame Ines Castro, elk in hun eigen sarcofaag. Een lovestory! Het Romeo en Julia verhaal van Portugal.

Hun liefdesverhaal is zeer beroemd. Pedro, zoon van Afonso IV, zou trouwen met de Galicische Constança. Zij kwam naar het Portugese hof met onder andere haar hofdame Inês. Pedro en Inês werden smoorverliefd op elkaar. Dit verontrustte Afonso IV zo erg, dat hij besloot Inês terug te sturen naar Burgos. Pedro en Constança trouwden, maar Pedro kon Inês niet vergeten.

Toen Constança stief kwamen Pedro en Inês weer bij elkaar, en zij trouwden in het geheim. Samen kregen ze 4 kinderen. Afonso IV kon zich echter niet bij neerleggen, en beval de dood van Inês; ze werd door huurmoordenaars onthoofd. Pedro was woest en wilde wraak. Na zijn troonsbestijging  heeft hij meteen de huurmoordenaars op gruwelijke wijze laten martelen tot de dood volgde, en hun lichamen tentoongesteld.
Pedro liet het lichaam van Inês balsemen en gekleed als koningin op een troon naast hem in de kathedraal zetten. Hij liet zijn hof voor Ines te knielen en de hand van haar te kussen. Daarna werd haar lichaam in een sarcofaag geplaatst. Op bevel van Pedro werd zijn eigen sarcofaag recht tegenover die van Inês gezet, zodat zij bij hun herrijzenis op de dag des oordeels elkaar weer in de ogen kunnen kijken. Er wordt beweerd dat haar geest tot de dag van vandaag nog steeds in de kerk ronddwaalt.

Daarnaast is Alcobaça bekend om haar  aardwerk en haar heerlijke gebakjes. Het ene gebakje is nog zoeter dan het andere. Drie banketbakkerijen in het stadje proberen de lekkerste gebakjes aan te bieden en proberen elkaar de loef af te steken tijdens de jaarlijkse nationale prijsuitreiking. De stad ademt een bijzondere sfeer uit, alsof je een stap terug doet in de tijd. Er zijn smalle straatjes waar je doorheen kan slenteren en er hangt een bijna serene rust. Je kunt er heerlijk genieten van de zon, lekker drinken op de gezellige terrasjes of smakelijk eten in een van de restaurantjes.

U kunt tevens een bezoekje brengen aan de markt in het centrum van de stad of aan het wijnmuseum. Het Museu da Junta Nacional do Vinho wordt beschouwd als een van de parels van de nationale wijn erfgoed. Het is gehuisvest in een voormalige wijnkelder uit 1874. De collectie van het museum is de meest uitgebreide in het land, samengesteld uit meer dan 8500 stukken op het gebied van het wijnmaken, de etnologie, de traditionele technologie, en grafische en decoratieve kunsten. Elk uur is er een bezoek mogelijk met gids. De tour eindigt met een kleine proeverij.

Copyright 2024. All Rights Reserved. Casa Entre Praias.